Question 36 (i) [Case based] - CBSE Class 10 Sample Paper for 2024 Boards - Maths Standard - Solutions of Sample Papers for Class 10 Boards

Last updated at Aug. 4, 2023 by Teachoo

Manpreet Kaur is the national record holder for women in the shot-put discipline. Her throw of 18.86m at the Asian Grand Prix in 2017 is the maximum distance for an Indian female athlete. Keeping her as a role model, Sanjitha is determined to earn gold in Olympics one day. Initially her throw reached 7.56m only. Being an athlete in school, she regularly practiced both in the mornings and in the evenings and was able to improve the distance by 9 cm every week. During the special camp for 15 days, she started with 40 throws and every day kept increasing the number of throws by 12 to achieve this remarkable progress.

Question 36 (
i
)

How many throws Sanjitha practiced on 11^th day of the camp?

Learn in your speed, with individual attention - Teachoo Maths 1-on-1 Class

There are 2 APs – Throw distance, and Number of Throws
Let’s look at one by one
Sanjitha’s throw distance
Given that,
Sanjitha’s initial throw distance was 7.56 m and she improved the distance by 9 cm every week.
Improvement every week = 9 cm
= 0.09 m
Now,
Distance Sanjitha throws initially = 7.56 m
Distance Sanjitha throws after 1 week = 7.56 + 0.09 = 7.65 m
Distance Sanjitha throws after 2 weeks = 7.65 + 0.09 = 7.74 m
So, our AP looks like
7.56, 7.65, 7.74…
Here,
First term = a = 7.56
Common difference = d = 0.09
Sanjitha’s number of throws
Given that,
Sanjitha started with 40 throws and increased the number of throws by 12 every day.
Now,
Number of throws in 1st day = 40
Number of throws in 2nd day = 40 + 12 = 52
Number of throws in 3rd day = 52 + 12 = 64
So, our AP looks like
40, 52, 64, …
Here,
First term = a = 40
Common difference = d = 12
Our Number of Throws AP is
40, 52, 64, …
We need to find the
Number of throws on the 11th day of the camp
i.e. We need to find 𝒂_𝟏𝟏
We know that
an = a + (n − 1)d
Putting n = 11, a = 40, d = 12
a11 = 40 + (11 − 1) × 12
= 40 + 10 × 12
= 40 + 120
= 160
Thus, Sanjitha practiced 160 throws on 11th day of camp.

Davneet Singh has done his B.Tech from Indian Institute of Technology, Kanpur. He has been teaching from the past 13 years. He provides courses for Maths, Science, Social Science, Physics, Chemistry, Computer Science at Teachoo.

Hi, it looks like you're using AdBlock :(

Displaying ads are our only source of revenue. To help Teachoo create more content, and view the ad-free version of Teachooo... please purchase Teachoo Black subscription.

Please login to view more pages. It's free :)

Teachoo gives you a better experience when you're logged in. Please login :)

Solve all your doubts with Teachoo Black!

Teachoo answers all your questions if you are a Black user!