# Misc 30 - Chapter 9 Class 11 Sequences and Series (Term 1)

Last updated at May 29, 2018 by Teachoo

Miscellaneous

Misc 1
Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 2 Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 3 Important Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 4 Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 5 Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 6 Important Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 7 Important

Misc 8

Misc 9

Misc 10 Important

Misc 11

Misc 12

Misc 13

Misc 14 Important

Misc 15 Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 16 Important Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 17

Misc 18

Misc 19 Important

Misc 20

Misc 21 (i) Important Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 21 (ii) Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 22 Important Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 23 Important Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 24 Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 25 Important Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 26 Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 27 Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 28 Important Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Misc 29 Important

Misc 30 Deleted for CBSE Board 2023 Exams You are here

Misc 31 Important

Misc 32 Important Deleted for CBSE Board 2023 Exams

Last updated at May 29, 2018 by Teachoo

Misc 30 A man deposited Rs 10000 in a bank at the rate of 5% simple interest annually. Find the amount in 15th year since he deposited the amount and also calculate the total amount after 20 years In simple interest, the interest remains same in all year. Interest per year = 10000 5% = 500 Hence, Amount in 1st year = 10000 Amount in 2nd year = Amount in 1st year + Interest = 10000 + 500 = 10500 Amount in 3rd year = Amount in 2nd year + Interest = 10500 + 500 = 11000 Hence, our series becomes 10000, 10500, 11000, . This is an AP where a = 10000 & d = 10500 10000 = 500 We need to find amount in 15th year, i.e. we need to find nth term for n = 15 Amount in 15th year = a + (n 1)d = 10000 + (15 1)500 = 10000 + 14(500) = 10000 + 7000 = 17000 Thus, amount in 15th year is Rs. 17000 Also, we need to find total amount after 20 years i.e. we need to calculate an for n = 21 Amount after 20 years = an = a + (n 1)d = 10000 + (21 1)500 = 10000 + 20(500) = 10000 + 10000 = 20000 Thus, amount in 20th year is Rs. 20,000