Check sibling questions

Example 1 (2) - Can you tell The cost per head if two teachers are

Example 1 (ii) - Chapter 8 Class 8 Comparing Quantities - Part 2
Example 1 (ii) - Chapter 8 Class 8 Comparing Quantities - Part 3

Learn in your speed, with individual attention - Teachoo Maths 1-on-1 Class


Transcript

Example 1 (ii) A picnic is being planned in a school for Class VII. Girls are 60% of the total number of students and are 18 in number. The picnic site is 55 km from the school and the transport company is charging at the rate of Rs 12 per km. The total cost of refreshments will be Rs 4280. Can you tell. 2. The cost per head if two teachers are also going with the class?Now, Cost per head = (π‘‡π‘œπ‘‘π‘Žπ‘™ πΆπ‘œπ‘ π‘‘)/(π‘‡π‘œπ‘‘π‘Žπ‘™ π‘ƒπ‘’π‘œπ‘π‘™π‘’ π‘”π‘œπ‘–π‘›π‘”) Now, Total Students = 30 Given two teachers are also going with the class ∴ Total People = 30 students + 2 teachers = 32 Now, let’s find Total cost Given that The picnic site is 55 km from the school and the transport company is charging at the rate of Rs 12 per km. The total cost of refreshments will be Rs 4280. Since Distance of picnic site = 55 km Total Distance travelled = Distance from school to picnic site + Distance from picnic Site to school = 55 + 55 = 110 km Given that Transportation cost = Rs 12 per km So, Transportation cost for 1 km = Rs 12 Transportation cost for 110 km = Rs 12 Γ— 110 = Rs 1320 Also, Refreshment cost = Rs 4280 Total Charges = Transportation cost + Refreshment cost = 1320 + 4280 = 5600 Thus, Cost per Person = (π‘‡π‘œπ‘‘π‘Žπ‘™ πΆπ‘œπ‘ π‘‘)/(π‘‡π‘œπ‘‘π‘Žπ‘™ π‘ƒπ‘’π‘œπ‘π‘™π‘’) = πŸ“πŸ”πŸŽπŸŽ/πŸ‘πŸ = 175 ∴ Cost per person is Rs 175

Ask a doubt
Davneet Singh's photo - Co-founder, Teachoo

Made by

Davneet Singh

Davneet Singh has done his B.Tech from Indian Institute of Technology, Kanpur. He has been teaching from the past 13 years. He provides courses for Maths, Science, Social Science, Physics, Chemistry, Computer Science at Teachoo.