# Question 11 - Examples - Chapter 2 Class 8 Linear Equations in One Variable

Last updated at April 16, 2024 by Teachoo

Examples

Example 1

Example 2

Example 3 Important

Example 4

Question 1 Deleted for CBSE Board 2025 Exams

Question 2 Deleted for CBSE Board 2025 Exams

Question 3 Important Deleted for CBSE Board 2025 Exams

Question 4 Deleted for CBSE Board 2025 Exams

Question 5 Deleted for CBSE Board 2025 Exams

Question 6 Important Deleted for CBSE Board 2025 Exams

Question 7 Important Deleted for CBSE Board 2025 Exams

Question 8 Deleted for CBSE Board 2025 Exams

Question 9 Deleted for CBSE Board 2025 Exams

Question 10 Important Deleted for CBSE Board 2025 Exams

Question 11 Important Deleted for CBSE Board 2025 Exams You are here

Question 12 Important Deleted for CBSE Board 2025 Exams

Question 13 Deleted for CBSE Board 2025 Exams

Question 14 Important Deleted for CBSE Board 2025 Exams

Question 15 Important Deleted for CBSE Board 2025 Exams

Last updated at April 16, 2024 by Teachoo

Question 11 Deveshi has a total of Rs 590 as currency notes in the denominations of Rs 50, Rs 20 and Rs 10. The ratio of the number of Rs 50 notes and Rs 20 notes is 3 : 5. If she has a total of 25 notes, how many notes of each denomination she has?Given, Ratio of Rs 50 & Rs 20 notes is 3 : 5 Let number of Rs 50 notes be 3x & number of Rs 20 notes be 5x Given, Total number of notes = 25 No. of Rs 50 notes + No. of Rs 20 notes + No. of Rs 10 notes = 25 3x + 5x + Number of Rs 10 notes = 25 8x + Number of Rs 10 notes = 25 Number of Rs 10 notes = 25 − 8x Given, Total amount she has = Rs 590 150x + 100x + (250 − 80x) = 590 150x + 100x − 80x + 250 = 590 250x − 80x + 250 = 590 Rough If I have one 50 Rs notes, then Amount = 1 × 50 = 50 If I have 2 Rs 50 notes, then Amount = 2 × 50 = 110 If I have 3 Rs 50 notes, then Amount = 3 × 50 = 150 170 x + 250 = 590 170 x = 590 − 250 170 x = 340 x = 340/170 x = 2 Thus, ∴ Number of Rs 50 notes = 3x = 3 × 2 = 6 Number of Rs 20 notes = 5x = 5 × 2 = 10 Number of Rs 10 notes = 25 − 8x = 25 − 8(2) = 25 − 16 = 9