What is Average Speed?

It is the total distance travelled divided by total time taken.


Average Speed = Total Distance/Total Time Taken

 

Calculating Average Speed

Slide7.JPG

Slide8.JPG
Slide9.JPG Slide10.JPG Slide11.JPG

Questions

NCERT Question 3 - Abdul, while driving to school, computes the average speed for his trip to be 20 km h–1. On his return trip along the same route, there is less traffic and the average speed is 30 km h–1. What is the average speed for Abdul’s trip?

View Answer

 

NCERT Question 10 - An artificial satellite is moving in a circular orbit of radius 42250 km. Calculate its speed if it takes 24 hours to revolve around the earth

 

View Answer

 

Example 8.1 - An object travels 16 m in 4 s and then another 16 m in 2 s. What is the average speed of the object?

View Answer

 

 

Example 8.2 - The Odometer of a car reads 2000 km at the start of a trip and 2400 km at the end of the trip. If the trip took 8 h, calculate the average speed of the car in km h −1 and m s -1 .

View Answer

  1. Class 9
  2. Chapter 8 Class 9 - Motion

Transcript

Example 1 Suppose a truck travels 60 Kilometer in first hour and 80 Kilometer in Second hour. What is Average Speed of Truck? Total Distance Travelled = 60 + 80 = 140 km Total Time Taken = 1 hour + 1 hour = 2 hour Average Speed = (๐‘‡๐‘œ๐‘ก๐‘Ž๐‘™ ๐ท๐‘–๐‘ ๐‘ก๐‘Ž๐‘›๐‘๐‘’)/(๐‘‡๐‘œ๐‘ก๐‘Ž๐‘™ ๐‘‡๐‘–๐‘š๐‘’) = 140/2 =70 km/hour Example 2 Suppose a bus travels first 240 km a a speed of 80 km/hour It covers next 360 km at speed of 90 km/hour What is its average speed? For First 240 Km We know that Speed = ๐ท๐‘–๐‘ ๐‘ก๐‘Ž๐‘›๐‘๐‘’/๐‘‡๐‘–๐‘š๐‘’ 80 = 240/๐‘‡๐‘–๐‘š๐‘’ 80 ร— Time = 240 Time = 240/80 Time = 3 hours For Next 360 km We know that Speed = ๐ท๐‘–๐‘ ๐‘ก๐‘Ž๐‘›๐‘๐‘’/๐‘‡๐‘–๐‘š๐‘’ 90 = 360/๐‘‡๐‘–๐‘š๐‘’ 90 ร— Time = 360 Time = 360/90 Time = 4 hours Calculating Average Speed Total Distance Travelled = 240 + 360 = 600 km Total Time Taken = 3 hour + 4 hours = 7 hours Average Speed = (๐‘‡๐‘œ๐‘ก๐‘Ž๐‘™ ๐ท๐‘–๐‘ ๐‘ก๐‘Ž๐‘›๐‘๐‘’)/(๐‘‡๐‘œ๐‘ก๐‘Ž๐‘™ ๐‘‡๐‘–๐‘š๐‘’) = 600/7 = 85.71 km/hr โˆด Average Speed = 85.71 km/hr Example 3 Total Journey is of 600 km. A bus travels first 120 km of trip at speed of 40 km per hour. What should be speed for next 480 km so that average speed is 60 km/hour? For First 120 Km We know that Speed = ๐ท๐‘–๐‘ ๐‘ก๐‘Ž๐‘›๐‘๐‘’/๐‘‡๐‘–๐‘š๐‘’ 40 = 100/๐‘‡๐‘–๐‘š๐‘’ 40 ร— Time = 120 Time = 120/40 Time = 3 hours For Next 480 km We know that Speed = ๐ท๐‘–๐‘ ๐‘ก๐‘Ž๐‘›๐‘๐‘’/๐‘‡๐‘–๐‘š๐‘’ 60 = 480/๐‘‡๐‘–๐‘š๐‘’ 60 ร— Time = 480 Time = 480/60 Time = 8 hours Calculating Average Speed Total Distance Travelled = 120 + 480 = 600 km Total Time Taken = 3 hour + 8 hours = 11 hours Average Speed = (๐‘‡๐‘œ๐‘ก๐‘Ž๐‘™ ๐ท๐‘–๐‘ ๐‘ก๐‘Ž๐‘›๐‘๐‘’)/(๐‘‡๐‘œ๐‘ก๐‘Ž๐‘™ ๐‘‡๐‘–๐‘š๐‘’) = 600/11 = 54.54 km/hr โˆด Average Speed = 54.54 km/hr

About the Author

Davneet Singh's photo - Teacher, Computer Engineer, Marketer
Davneet Singh
Davneet Singh is a graduate from Indian Institute of Technology, Kanpur. He has been teaching from the past 9 years. He provides courses for Maths and Science at Teachoo.