Check sibling questions

Example 6 - A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs 10 each. However 5

Example 6 - Chapter 8 Class 8 Comparing Quantities - Part 2
Example 6 - Chapter 8 Class 8 Comparing Quantities - Part 3
Example 6 - Chapter 8 Class 8 Comparing Quantities - Part 4

Introducing your new favourite teacher - Teachoo Black, at only ₹83 per month


Transcript

Example 6 A shopkeeper purchased 200 bulbs for Rs 10 each. However 5 bulbs were fused and had to be thrown away. The remaining were sold at Rs 12 each. Find the gain or loss %. Given, Number of bulbs purchased = 200 Cost Price of 1 bulb = Rs 10 ∴ Total Cost Price (CP) = Number of bulbs purchased × Cost Price of 1 Bulb = 200 × 10 = 2000 ∴ CP = Rs 2000 Given, 5 bulbs were fused and thrown away and the remaining were sold. Number of bulbs Sold = Number of bulbs purchased − Number of fused bulbs = 200 − 5 = 195 Selling Price of one bulb = 12 Total Selling Price (SP) = Number of bulbs sold × Selling Price of 1 bulb = 195 × 12 = 2340 Therefore, CP = Rs 2000 & SP = Rs 2340 Since SP > CP, He made a Profit Profit = SP − CP = 2340 − 2000 = 340 Also, Gain Percentage = 𝐺𝑎𝑖𝑛/𝐶𝑃×100 = 340/2000 × 100 = 34/2 = 17 % ∴ Gain Percentages age = 17 %

Davneet Singh's photo - Co-founder, Teachoo

Made by

Davneet Singh

Davneet Singh has done his B.Tech from Indian Institute of Technology, Kanpur. He has been teaching from the past 12 years. He provides courses for Maths, Science, Social Science, Physics, Chemistry, Computer Science at Teachoo.