Introducing your new favourite teacher - Teachoo Black, at only βΉ83 per month
Finding cost price, selling price, profit % , loss%
Finding cost price, selling price, profit % , loss%
Last updated at Nov. 12, 2018 by Teachoo
Ex 8.2, 5 A VCR and TV were bought for Rs 8,000 each. The shopkeeper made a loss of 4% on the VCR and a profit of 8% on the TV. Find the gain or loss percent on the whole transaction. Given, Cost Price (CP) of VCR and TV = 8000 each Total Cost Price (CP) = Cost Price of VCR + Cost Price of TV CP = 8000 + 8000 CP = 16000 Total Selling Price (SP) = Selling Price of VCR + Selling Price of TV Selling Price of VCR Cost Price = 8000 Loss Percentage = 4% Now, Loss Percentage = πΏππ π /(πΆππ π‘ πππππ) Γ 100 4 = πΏππ π /8000 Γ 100 (4 Γ 8000)/100 = Loss 4 Γ 80 = Loss 320 = Loss β΄ Loss = 320 Selling Price of TV Cost Price = 8000 Profit Percentage = 8% Now, Profit Percentage = ππππππ‘/(πΆππ π‘ πππππ) Γ 100 8 = ππππππ‘/8000 Γ 100 (8 Γ 8000)/100 = Profit 8 Γ 80 = Profit 640 = Profit β΄ Profit = 640 Now, Loss = Cost Price β Selling Price 320 = 8000 β Selling Price Selling Price = 8000 β 320 Selling Price = 7680 Now, Profit = Selling Price β Cost Price 640 = Selling Price β 8000 640 + 8000 = Selling Price 8640 = Selling Price Selling Price = 8640 Putting the values in equation (1) Total Selling Price (SP) = Selling Price of VCR + Selling Price of TV = 7680 + 8640 = 16320 Now, CP = Rs 16000 SP = Rs 16320 Since SP > CP β΄ Shopkeeper made a Profit Profit = SP β CP = 16,320 β 16,000 = Rs 320 Now, Gain Percentage = πΊπππ/πΆπΓ100 = 320/16000 Γ 100 = 32/16 = 2% β΄ The Gain Percentage is 2%