Ex 8.3, 1 - Tell what is the profit or loss in following transactions

Ex 8.3, 1 - Chapter 8 Class 7 Comparing Quantities - Part 2
Ex 8.3, 1 - Chapter 8 Class 7 Comparing Quantities - Part 3 Ex 8.3, 1 - Chapter 8 Class 7 Comparing Quantities - Part 4 Ex 8.3, 1 - Chapter 8 Class 7 Comparing Quantities - Part 5 Ex 8.3, 1 - Chapter 8 Class 7 Comparing Quantities - Part 6 Ex 8.3, 1 - Chapter 8 Class 7 Comparing Quantities - Part 7 Ex 8.3, 1 - Chapter 8 Class 7 Comparing Quantities - Part 8

  1. Chapter 8 Class 7 Comparing Quantities
  2. Serial order wise

Transcript

Ex 8.3, 1 Tell what is the profit or loss in the following transactions. Also find profit per cent or loss per cent in each case. (a) Gardening shears bought for Rs 250 and sold for Rs 325 C.P = Rs 250 S.P = Rs 325 Here, S.P > C.P So, Profit = S.P − C.P = 325 − 250 = Rs 75 Profit Percentage = 𝑃𝑟𝑜𝑓𝑖𝑡/(𝐶.𝑃) × 100% = 75/250 × 100% = 75/25 × 10% = 15/5 × 10% = 3 × 10% = 30% Ex 8.3, 1 Tell what is the profit or loss in the following transactions. Also find profit per cent or loss per cent in each case. (b) A refrigerator bought for Rs 12,000 and sold at Rs 13,500 C.P = Rs 12,000 S.P = Rs 13,500 Here S.P > C.P So, Profit = S.P − C.P = Rs 13,500 − 12,000 = Rs 1,500 Profit Percentage = 𝑃𝑟𝑜𝑓𝑖𝑡/(𝐶.𝑃) × 100% = 1500/12000 × 100% = 15/120 × 10% = 15/12 × 10% = 5/4 × 10% = 5/2 × 5% = 25/2 % = 12.5% Ex 8.3, 1 Tell what is the profit or loss in the following transactions. Also find profit per cent or loss per cent in each case. (c) A cupboard bought for Rs 2,500 and sold at Rs 3,000. C.P = Rs 2500 S.P = Rs 3000 Here S.P > C.P So, Profit = S.P − C.P = Rs 3000 − 2500 = Rs 500 Profit Percentage = 𝑃𝑟𝑜𝑓𝑖𝑡/(𝐶.𝑃) × 100% = 500/2500 × 100% = 5/25 × 10% = 1/5 × 10% = 20% Ex 8.3, 1 Tell what is the profit or loss in the following transactions. Also find profit per cent or loss per cent in each case. (d) A skirt bought for Rs 250 and sold at Rs 150 C.P = Rs 250 S.P = Rs 150 Here C.P > S.P So, Loss = C.P − S.P = Rs 250 − 150 = Rs 100 Loss Percentage = 𝐿𝑜𝑠𝑠/(𝐶.𝑃) × 100% = 100/250 × 100% = 10/25 × 100% = 2/5 × 100% = 2 × 20% = 40%

About the Author

Davneet Singh's photo - Teacher, Engineer, Marketer
Davneet Singh
Davneet Singh is a graduate from Indian Institute of Technology, Kanpur. He has been teaching from the past 10 years. He provides courses for Maths and Science at Teachoo.