Check sibling questions

Read the extract and answer the following questions- 

Extract:

He also felt a special interest in a fellow student, Mileva Maric, whom he found to be a “clever creature.” This young Serb had come to Switzerland because the University in Zurich was one of the few in Europe where women could get degrees. Einstein saw in her an ally against the “philistines”— those people in his family and at the university with whom he was constantly at odds. The couple fell in love. Letters survive in which they put their affection into words, mixing science with tenderness. Wrote Einstein: “How happy and proud I shall be when we both have brought our work on relativity to a victorious conclusion.

(A Truly Beautiful Mind)

A Truly Beautiful Mind- Extract Based Question(3) - Teachoo.png

Question (i)

What does the phrase "destined for greatness" imply about Einstein's achievements?

  • (a) They were predetermined by fate.
  • (b) They were unexpected by others.
  • (c) They were influenced by his mother.
  • (d) They were recognized by his headmaster.

Answer:

Answer as written by the student:

(a) They were unexpected by others.

Step-by-step explanation:

  • To answer this question, we need to understand the meaning and implication of the phrase "destined for greatness".
  •  The phrase means that someone is meant or fated to achieve great things in life.๐Ÿ˜Š
  •  The implication of this phrase in the context of the extract is that Einstein's achievements were surprising or contrary to what others expected or predicted of him.๐Ÿ˜ฎ
  •  The extract tells us that his mother thought he was a freak, his headmaster told his father that he would never make a success at anything, and he had a delayed speech development as a child.๐Ÿ˜•
  •  Therefore, the correct option is B. They were unexpected by others.๐Ÿ‘

Question (ii)

 How does the extract portray the gender inequality in education in Europe at that time? Answer in about 40 words.

Answer:

Answer as written by the student:

The extract portrays the gender inequality in education in Europe at that time by stating that the University in Zurich was one of the few in Europe where women could get degrees. This implies that most universities did not admit or grant degrees to women.๐Ÿ˜ข

Step-by-step explanation:

  • To answer this question, we need to analyze how the extract shows the difference or discrimination between men and women in education in Europe at that time.
  •  The extract tells us that Mileva Maric, a young Serb and a fellow student of Einstein, had come to Switzerland because the University in Zurich was one of the few in Europe where women could get degrees.๐Ÿ‘ฉ‍๐ŸŽ“
  •  This statement shows that the extract portrays the gender inequality in education in Europe at that time by indicating that women had limited opportunities and access to higher education compared to men.๐Ÿ˜ 
  •  Therefore, the answer is The extract portrays the gender inequality in education in Europe at that time by stating that the University in Zurich was one of the few in Europe where women could get degrees. This implies that most universities did not admit or grant degrees to women.๐Ÿ˜ข

Question (iii)

State True or False. 

The use of direct quotation in the last sentence of the extract creates a sense of intimacy and authenticity. 

Answer:

Answer as written by the student:

  True

Step-by-step explanation:

  •  To answer this question, we need to identify the effect of using direct quotation in the last sentence of the extract.
  •  A direct quotation is a word-for-word reproduction of someone's speech or writing, usually enclosed in quotation marks.๐Ÿ—ฃ๏ธ
  •  The last sentence of the extract is: " Wrote Einstein: “How happy and proud I shall be when we both have brought our work on relativity to a victorious conclusion. "
  •  The use of direct quotation in this sentence creates a sense of intimacy and authenticity, because it allows us to hear Einstein's voice and feelings directly, without any paraphrasing or interpretation.๐Ÿ˜
  •  It also shows us a glimpse of his personal life and relationship with Mileva Maric, as well as his passion for science.๐Ÿ‘ฉ‍โค๏ธ‍๐Ÿ‘จ
  •  Therefore, the statement that the use of direct quotation in the last sentence of the extract creates a sense of intimacy and authenticity is true.๐Ÿ˜Š

Question (iv)

 What is the tone of the extract? Answer in one word.

Answer:

Answer as written by the student:

Biographical

Step-by-step explanation:

  • To answer this question, we need to identify the tone of the extract.
  •  The tone is the attitude or emotion that a writer conveys through their words and choice of language.
  •  The extract tells us some facts and details about Einstein's early life, such as his birth date and place, his mother's opinion of him, his speech development, his interest in Mileva Maric, and his work on relativity.๐Ÿ“š
  •  The tone of the extract is biographical, because it gives us information about a person's life and achievements in an objective and factual way.๐Ÿ‘
  •  Therefore, the answer is biographical.๐Ÿ‘

Learn in your speed, with individual attention - Teachoo Maths 1-on-1 Class

Ask a doubt
Maninder Singh's photo - Co-founder, Teachoo

Made by

Maninder Singh

CA Maninder Singh is a Chartered Accountant for the past 13 years and a teacher from the past 17 years. He teaches Science, Economics, Accounting and English at Teachoo