Which uses more energy, a 250 W TV set in 1 hr, or a 1200 W toaster in 10 minutes?

Slide62.JPG

Slide63.JPG

  1. Class 10
  2. Chapter 12 Class 10 - Electricity

Transcript

NCERT Question 16 Which uses more energy, a 250 W TV set in 1 hr, or a 1200 W toaster in 10 minutes? Power of TV = P1 = 250 W Time taken by TV = t1 = 1 hour = 60 × 60 seconds = 3600 seconds Power of toaster = P2 = 1200 W Time taken by toaster = t2 = 10 minutes = 10 × 60 seconds = 600 seconds We know that Power = 𝐸𝑛𝑒𝑟𝑔𝑦/𝑇𝑖𝑚𝑒 ∴ Energy = Power × Time TV set Energy = P1 × t1 = 250 × 3600 = 900000 J = 9 × 105 J Toaster Energy = P2 × t2 = 1200 × 600 = 720000 J = 7.2 × 105 J ∴ Energy consumed by TV is more.

About the Author

Davneet Singh's photo - Teacher, Computer Engineer, Marketer
Davneet Singh
Davneet Singh is a graduate from Indian Institute of Technology, Kanpur. He has been teaching from the past 9 years. He provides courses for Maths and Science at Teachoo.