Calculate the cost of using a 2kW immersion rod for heating water in a house for one hour each day for 60 days if the rate is Rs. 1.50 per unit kWh.

Slide5.JPG

Slide6.JPG

  1. Class 9
  2. Chapter 11 Class 9 - Work and Energy

Transcript

Extra Questions 3 Calculate the cost of using a 2kW immersion rod for heating water in a house for one hour each day for 60 days if the rate is Rs. 1.50 per unit kWh. Power of the rod = 2 kW Time taken in 1 day = 1 hour Time taken in 60 days = 1 × 60 = 60 hours Let’s first find the energy consumed Power = (𝐸𝑛𝑒𝑟𝑔𝑦 𝑐𝑜𝑛𝑠𝑢𝑚𝑒𝑑)/(𝑇𝑖𝑚𝑒 𝑡𝑎𝑘𝑒𝑛) Energy consumed = Power × Time Energy consumed = 2 × 60 Energy consumed = 120 kWh Finding cost Cost of 1 kWh = Rs 1.50 Cost of 120 kWh = 120 × 1.50 = 120 × 150/100 = 12 × 15 = Rs 180 The total cost is Rs 180 Extra Questions 4 The power of a heart which beats 72 times in a minute is 1.2kW. Calculate the work done by heart for each beat. Power of the heart = 1.2 kW = 1.2 × 1000 W = 1200 W Time taken = 1 minute = 60 seconds We know that Power = (𝑊𝑜𝑟𝑘 𝑑𝑜𝑛𝑒)/(𝑇𝑖𝑚𝑒 𝑡𝑎𝑘𝑒𝑛) Work done = Power × Time = 1200 × 60 = 72000 J Now, Work done to beat 72 times = 72000 J Work done to beat 1 times = 72000/72 = 1000 J = 1000/1000 kJ = 1 kJ Work done to produce 1 heart beat is 1 kJ

About the Author

CA Maninder Singh's photo - Expert in Practical Accounts, Taxation and Efiling
CA Maninder Singh
CA Maninder Singh is a Chartered Accountant for the past 9 years and a teacher from the past 16 years. He teaches Spoken English, Written English, Grammar and Vocabulary at Englishtan.