Sometimes we require a leave for longer time

Example vacation,visit to home town,some medical emergency etc

In this case,we can say

  • Sir can you please sanction me leave for one week
    सर, क्या आप मुझे एक हफ़्ते की छुट्टी दे सकते हैं?

  • Sir I would be requiring 4 days off in second week of August
    सर, मुझे अगस्त के दूसरे हफ़्ते में चार दिन की छुट्टी चाहिए। 

  • It won't be possible for me to come to office for 3-4 days
    सर, मैं तीन चार दिन तक ऑफिस नहीं आ सकता।

  • Can you please approve my leave for last week of December
    सर, क्या आप मुझे दिसंबर के आखिर में छुट्टी दे सकते हैं ?
Chat User - Employee Ravi's image in Conversation - Asking for Leave/Holiday next month

Sir, Can you sanction me a leave for 4-5 days, next month?

सर केन यू सैंक्शन मी ए लीव फॉर 4 - 5 डेज नेक्स्ट मंथ ? (सर , क्या आप मुझे अगले महीने 4 - 5 दिनों की छुट्टी की मंजूरी दे सकते है ?)

Chat User - Boss's image in Conversation - Asking for Leave/Holiday next month

Going somewhere?

गोइंग समवेयर ? (कही जा रहे हो ?)

Chat User - Employee Ravi's image in Conversation - Asking for Leave/Holiday next month

Yes, me and my family are planning a trip to Shirdi

येस मी एंड माय फेमिली आर प्लैनिंग ए ट्रिप टू शिरडी (हाँ , मैं और मेरा परिवार शिरडी जाने की योजना बना रहे है )

Chat User - Boss's image in Conversation - Asking for Leave/Holiday next month

Which dates have you planned?

व्हिच डेट्स हेव यू प्लानड ? (किस तारीख की आपने योजना बनाई है ?)

Chat User - Employee Ravi's image in Conversation - Asking for Leave/Holiday next month

From 15th to 19th May

फ्रॉम 15th टू 19th मे (15 से 19 मई तक)

Chat User - Boss's image in Conversation - Asking for Leave/Holiday next month

Which day is 15th?

व्हिच डे इस 15th ? (15 को कोनसा दिन है ?)

Chat User - Employee Ravi's image in Conversation - Asking for Leave/Holiday next month

It's Monday

इट्स मंडे (सोमवार है )

Chat User - Boss's image in Conversation - Asking for Leave/Holiday next month

So, you will be on leave from Monday to Friday?

सो यू विल बी ऑन लीव फ्रॉम मंडे टू फ्राइडे ? (तो, आप सोमवार से शुक्रवार को छुट्टी पर रहोगे ?)

Chat User - Employee Ravi's image in Conversation - Asking for Leave/Holiday next month

Yes

येस (हाँ )

Chat User - Boss's image in Conversation - Asking for Leave/Holiday next month

Sorry that won't be possible as Rahul is also on leave during the period till 17th

सॉरी दैट वोन्ट बी पॉसिबल एस राहुल इस ऑल्सो ऑन लीव ड्यूरिंग दैट पीरियड टिल सेवेंटींथ (17th) (माफ करना यह संभव नहीं है क्योंकि राहुल 17वीं तक छुट्टी पर है)

Chat User - Boss's image in Conversation - Asking for Leave/Holiday next month

I suggest you take leave from 18th onwards

आइ सजेस्ट यू टेक लीव फ्रॉमएइथ एइटीन्थ (18th) ओनवर्ड्स (मेरा सुझाव है की आप 18वि तारीख से छुट्टी ले )

Chat User - Employee Ravi's image in Conversation - Asking for Leave/Holiday next month

Okay sir, as you say

ओके सर, एस यू से (ठीक है सर जैसा आप कहे )

Chat User - Boss's image in Conversation - Asking for Leave/Holiday next month

Just drop me an email, I will get it sanctioned

जस्ट ड्रॉप मी एन ईमैल, आइ विल गेट इट सैंक्शनड (बस आप मुझे ईमैल करदे , में आपको अनुमति दे देता हु)

Different Reasons why Leave Required (Long Vacation)

  1. Sir we are planning a trip to Goa
    सर वी आर प्लैनिंग अ ट्रिप टू गोआ
    (हम गोआ जाने का प्लान बना रहे है)
    Trip to goa.jpg
  2. We are planning a week off to my hometown
    वी आर प्लैनिंग ए वीक ऑफ टू माय होमटाउन
    (हम हफ्ते की छुट्टी में गाँव जाने का प्लान बना रहे हैं।)
    gaon.jpg

  3. Its summer vacations and I have promised to take my kids to see the mountains
    इट्स समर वैकैशनस एंड आई हैव प्रॉमिस्ड टू टेक माय किड्स टू सी द माउन्टेनस ।
    (इन गर्मियों की छुट्टियो में , मैंने अपने बच्चों को पहाड़ दिखाने का वादा किया था।)
    mountains.jpg
  4. There is a wedding in our family
    देअर इस अ वेडिंग इन आर फैमली
    (हमारे घर में शादी हैं।)
    Indian-Wedding-Customs.jpg
  5. My best friend is getting married and we are planning a vacation before he gets hitched
    माय बेस्ट फ्रेंड इस गेटिंग मैरिड एंड वी आर प्लैनिंग अ वेकेशन बिफोर ही गेट्स हिचड
    (मेरा क़रीबी दोस्त शादी कर रहा है और हम उससे पहले छुट्टी की योजना बना रहे थे)
    before marriage trip 2.jpg
  6. I need to get surgery done for my hernia
    आई नीड टू गेट सर्जरी डन फॉर माय हर्निया
    (मुझे सर्जरी करवानी है हर्निया के लिए।)
    I need to get surgery done for my hernia.png

  7. My wife is expecting and I need to stay with her
    माय वाइफ इस एक्सपेक्टिंग एंड आई नीड टू स्टे विद हर
    (मेरी बीवी को बच्चा होने वाला हैं , और मुझे उसके साथ रहना हैं।)
    My wife is expecting and I need to stay with her.jpg
  1. English Course for Job and interview
  2. Office Conversations

About the Author

CA Maninder Singh's photo - Expert in Practical Accounts, Taxation and Efiling
CA Maninder Singh
CA Maninder Singh is a Chartered Accountant for the past 10 years and a teacher from the past 16 years. He teaches Spoken English, Written English, Grammar and Vocabulary at Englishtan.